יתרונות בריאותיים של הריצה
כנראה שכבר שמעת שאימון הוא תרופה. אז זה אכן נכון. ישנם הרבה הוכחות מדעיות שמראות כי אימון מתון (150 דקות בשבוע, שהם בערך 30 דקות 5 פעמים בשבוע) משפיעה לטובה על המצב הבריאותי של המתאמן. מחקרים הראו שריצה יכולה לעזור למנוע מחלות כגון: השמנת יתר, סכרת מסוג 2, מחלות לב, לחץ דם גבוה, שבץ, סוגים מסוימים של סרטן ומצבים לא נעימים אחרים..
בנוסף, המחקרים גם הראו שריצה משפרת את איכות החיים מבחינה נפשית ומנטלית (ריצה כפסיכולוג) ואף תורמת להארכת תוחלת החיים.
אלו הם 6 יתרונות הריצה מבחינה בריאותית:
1. ריצה עושה אותך שמח יותר
אם אתה מתאמן (לבד, עם קבוצת ריצה או עם מאמן כושר אישי) כנראה שכבר גילית את זה. לא משנה כמה אתה מרגיש טוב או רע ברגע נתון, אימון גורם לך להרגיש טוב יותר. אני לא מדבר רק על תחושת ה high שמקבלים רצים מהפרשת הורמונים מוגברת, אלא שבמחקר שפורסם ב Medicine and Science in Sport and Exercise נמצא שאפילו אימון קל של 30 דקות הליכה על מסילת כושר (Treadmill) יכולה לרומם את מצב הרוח של המתאמן, אפילו אם הוא סובל מתסכול גבוה.
2. ריצה עוזרת לך לשמור על מחשבה צלולה אפילו כשאתה מזדקן
מחקר משנת 2012 שפורסם ב Psychonomic Bulletin & Review מצא שפעילות גופנית סדירה עוזרת להפחית ירידה בתפקוד המנטלי הקשור לגיל ועוזרת בעיקר לשפר את הזיכרון, מונעת בעיות של תשומת לב סלקטיבית, וקפיצה ממשימה למשימה. בנוסף, מחקרים אחרים מצאו שמבוגרים המבצעים פעילות גופנית מצליחים טוב יותר במבחנים מנטלים מקבוצת השווים שלהם. גם תפקוד המוח משתפר במובנים של הסקת מסקנות, תשומת לב לפרטים, ריכוז סדר ואירגון.
3. ריצה יכולה להפחית את הסיכוי לחלות בסוגים שונים של סרטן
ריצה, אומנם, לא מרפאת סרטן, אבל ישנם הרבה הוכחות שהיא עוזרת למנוע אותו. לפי מספר סקירות ספרות של מחקרים אפידמיולוגים מהמגזין Journal of Nutrition הראו שפעילות גופנית סדירה הולכת יד ביד עם סיכוי נמוך יותר לחלות במספר סוגי סרטן. יתרה מכך, כדאי מאוד לעשות פעילות גופנית מתונה גם במהלך הטיפולים הכימוטרפיים, מאחר וזה יכול לשפר את איכות החיים.
4. ריצה עוזרת לחיטוב הגוף, כמה קלוריות שורפים בריצה
במהלך אימון גופני הגוף שורף קלוריות. בריצה שורף הגוף בממוצע כמות קלוריות השוות למשקל הגוף ב 1 ק״מ ריצה. משמע אדם השוקל 100 קילו שורף בערך 100 קלוריות ב 1 ק״מ ריצה.
בנוסף, מחקרים מצאו שהגוף ממשיך לשרוף קלוריות גם לאחר שמסיימים להתאמן, מה שנקרא Afterburn - מספר הקלוריות שהגוף שורף לאחר אימון. המונח המדויק הוא Epoc
(Excess post-exercise oxygen consumption).
לא רק בספרינט מקבלים את אפקט השריפה הקלורית שלאחר האימון, אלא גם שאנחנו רצים באינטנסיביות של 70% מה Vo2 Max שלנו.
במילים פשוטות: גם בקצב קל, שנוח לדבר בו, הגוף שורף קלוריות במהלך הריצה וגם לאחר האימון. למידע נוסף על חיטוב: המדריך לחיטוב הגוף.
5. ריצה מחזקת את המפרקים ושומרת על מסת העצם
פעילות גופנית, ובעיקר ריצה, עוזרת לחזק את השרירים שמסביב המפרק ושומרת על מסת עצם תקינה בגוף, במידה ונחים כמו שצריך לאחר הפעילות. למרות שיש שאומרים שריצה לא טובה לברכיים. מחקרים הוכיחו שטענה זו אינה מבוססת, ניתן לקרוא עוד על ריצה וברכיים.
בנוסף, לפי דויד פלסון, חוקר באוניברסיטת בוסטון:
ידוע לנו מהרבה מחקרי מטא-אנליזה שריצה לא קשורה לנזק לברכיים. אנשים שסובלים מדלקות ברכיים לא ביצעו ריצות בעבר, וכשאנחנו מסתכלים על רצים ועוקבים אחריהם במשך זמן אנחנו לא מוצאים אצלם סיכון לפתח דלקות פרקים, יותר מאשר אוכלוסיה שלא מתאמנת.
6. ריצה מאריכה את תוחלת החיים שלך
גם אם אתה מבצע את מינימום הפעילות הגופנית הנדרשת (30 דקות במשך 5 פעמים בשבוע) אתה תחייה יותר זמן. מחקרים רבים הראו שאנשים שמבצעים אימונים חיים יותר זמן. לדוגמא, אם משווים בין אדם מעשן לבין אדם שמעשן ומתאמן, המעשן שמתאמן יחייה בממוצע 4.1 שנים יותר מהמעשן. אנשים הסובלים ממחלות לב חיים בממוצע 3 שנים יותר מאדם בריא שלא פעיל גופנית.
מומלץ תמיד להיעזר במאמן כושר אישי, מאמן ריצה או מומחה אחר בתחום בכדי לוודא שהטכניקה נכונה וניטור העומסים מחושב כראוי וזאת על מנת לנסות ולמנוע כמה שיותר פציעות עתידיות.
אז מספיק עם התירוץ צא לרוץ
אני מזמין אותך לבוא לרוץ איתנו בקבוצת הריצה בכפר סבא